Золоті та срібні ікони

Де купити срібні та золоті ікони та яка їх ціна?

=КАТАЛОГ ІКОН=

Ікони в квартирі: куди вішати ікони? Які ікони повинні бути вдома?

У будинку кожного православного обов’язково повинна бути ікона Господа нашого Ісуса Христа і Хрест. Це головна ікона для кожного з нас.

Також в домашньому іконостасі добре мати ікону Пресвятої Богородиці і святих, шанованих в сім’ї покровителів тих, хто живе в будинку, і тих, кому часто молиться. Не варто мати занадто багато ікон, в домашньому іконостасі краще мати ікони тих, кому регулярно молишся.

де купити старовинну ікону

Не треба ставити в іконостас фотографії близьких людей живих або померлих.

Матеріальний світ, що оточує нас, світ предметів щоденних свідків нашої житті не мовчить. Житло людини розповість про господаря, мабуть, більше самого господаря. І якщо православна людина на вулиці, в автобусі, в магазині нічим зовні не виділяється, то будинок його все ж має свої особливості. А тому не зайвим буде поговорити про естетику православного будинку.

Парафіяльний священик часто буває в оселях своїх прихожан. Його закликають освятити квартиру, відслужити домашній молебень, звуть до хворого здійснити таїнство Єлеопомазання (соборування). Під час таких відвідувань я завжди звертаю увагу, яке місце відведено домашнім ікон, як вони містяться, чи перед ними лампадки або свічник. Чи в будинку Євангеліє, духовні книги.

Яка ціна та як обрати старовинні ікони

Радісно буває зустріти красиво оформлений, підтримуваний в чистоті, живий святий кут з іконами, запалену перед ними лампадку, чисту пелену під образами. Скільки любові в такій турботі! Та це й природно. Найдорожче для нас Бог. Тому і дороги нам зображення Спасителя, Пречистої Його Матері, угодників Божих святі ікони.

Але шкода буває господаря або господиню будинку, де сиротливо визирає з комода або серванта притулений до випадкової вазі пошкоджений паперовий образок в пів-долоні, та ще покритий пилом.

Іноді, особливо в тих сім’ях, де православна церковна традиція якось переривалася, віруючі і цілком благочестиві господарі не знають, як їм краще влаштувати нові для їхнього будинку святі ікони, лампади, свічники. Адже ікона це святиня, але вона і виріб, що має свою форму, вид, ціну. Як «вписати» її в ситуацію, звичну обстановку?

Куди вішати ікону в квартирі?

Перш все оздоблення селянської світлиці йшло від червоного, або святого кута з іконами. Навіть сама назва «світлиця», ймовірно, походить від того, що вгорі місця (по-російськи небесного, верхнього), тобто місця, де знаходиться частина неба святі ікони. І сьогодні краще визначити для ікон зручне, красиве місце у вільному кутку або на стіні, навіть якщо це зажадає деякої перестановки.

Під час молитви або в свята перед іконами запалюють лампаду або свічку. Полум’я палаючої лампади, що прагне вгору, символ нашої молитви, нашого горіння до Бога. Можна помітити, що лампадка безпечніше в побуті. Але все ж для урочистих або особливих випадків добре мати в будинку і свічник, свічки. Лампади бувають декількох видів: підвісні і стоячі. Господар будинку, виходячи з естетики і зручності, може вибрати собі ту чи іншу.

Ікону прийнято ставити не прямо на полицю, а на невелику красиву серветку, або, як її називають, пелену. Вона може бути прикрашена вишивкою, мереживом, воланом. Тут цілком можуть виразити себе фантазія, смак і вміння господині.

Якщо немає вільного кута або зручною частини стіни і при цьому шкода порушувати сформований інтер’єр, то ікони можна помістити на книжковій полиці, комоді, невисокому серванті, піаніно. Тимчасово, звичайно. У такому випадку слід звернути увагу, які книги стоять на полиці, цілком чи вони поєднуються зі стоїть над ними святинею. Може, краще прибрати їх або принаймні закрити чим-небудь. Подивіться, чи не стоять поруч з іконами порцелянові собачки, подарункові чашки або інші не дуже потрібні тут побутові прикраси. Безглуздо виглядає під іконами і телевізор. І ще одна умова: над іконами нічого не мають. Годинники, картини, фотографії та інші елементи декору повинні зайняти місце трохи осторонь. Так колись не дозволялося будувати будинок вище храму в безпосередній близькості до нього.

Присутність святині в будинку зобов’язує господарів піклуватися не тільки про зовнішній райське життя інтер’єру, але і про внутрішній зміст, тобто спонукає їх до благочестя. Обов’язково подивіться, чи всі у вашому будинку знаходиться у відповідності зі святощами, чи немає протиріч.

В «Стародавньому патерику» можна прочитати випадок, який стався з одним відлюдником. Якось під час молитви чернець побачив Пресвяту Діву, що стоїть на порозі його келії. Вона як би збиралася увійти, але потім відійшла і зникла. Бачення повторилося, і засмучений відлюдник звернувся до Богоматері: «Владичиця, чому ти ніяк не хочеш увійти в мою оселю?» На що Божа Матір відповідала: «Як я можу увійти туди, де знаходиться ворог мій». Відлюдник довго розмірковував над словами Пречистої Діви і згадав, що в його келії серед книг варто книга з працями якогось єретика, яку чернець забув віддати господареві.